POŽEMINIŲ ŠULINIŲ HIDROIZOLIACIJA

Hidroizoliuojant požeminius šulinius dažniausiai reikia užtikrinti, kad gruntinis vanduo nepatektų į šulinio vidų, o jeigu šulinyje laikomos nuotekos ar kiti skysčiai svarbu kad tie skysčiai nepatektų į gruntą. Statant naujai sandarumą užtikrinti yra pigiau ir paprasčiau. Jau esančių šulinių sandarinimas visada būna sudėtingesnis.

Jei turime šulinį kuris praleidžia į vidų gruntinį vandenį ir reikalinga užsandarinti, siūlytume naudoti Xypex medžiagas. Tai laiko patikrinta technologija kurią pasaulyje naudoja jau daugiau kaip 40 metų o Lietuvoje mes platiname ir patys naudojame nuo 1997 metų. Kadangi rinkoje yra daug ir visokių hidroizoliacinių medžiagų reiktų paminėti keletą išskirtinių savybių kuriomis pasižymi siūlomos medžiagos.

– XYPEX yra netoksiška cheminė medžiaga skirta betono hidroizoliacijai ir apsaugai. Xypex pagrindinė ir išskirtinė savybė yra unikalus gebėjimas auginti netirpias kristalines struktūras giliai betono porose ir kapiliaruose ir taip visam laikui hermetinti betoną nuo vandens ar kitų chemikalų įsiskverbimo iš bet kurios krypties. XYPEX esantys aktyvūs chemikalai naudoja vandenį kaip terpę kuria įsiskverbia ir migruoja kapilarais į betoną. Vyksta cheminė reakcija tarp XYPEX, vandens ir cemento hidratacijos šalutinių produktų (kalcio hidrooksido, mineralinių druskų, mineralinių oksidų ir nehidratavusių ir dalinai hidratavusių cemento dalelių). Rezultatas yra kristalizacija ir galiausiai netirpi kristalinė struktūra kuri užkemša poras ir kapiliarus betone. Xypex kristalizacijos procesas suaktyvėja jei po kiek laiko į betoną dėl kokių tai priežaščių (padidėjęs spaudimas, mikroįtrūkimai ir pan) įsiskverbtų vanduo ir vėl užsandarina betoną.

– Neleisdamas įsiskverbti chemikalams, druskoms, nuotekoms ir kitoms kenksmingoms medžiagoms, XYPEX apsaugo betoną ir armuojantį plieną nuo korozijos, irimo ir šalimo/šilimo ciklų poveikio.

– Po 3 savaičių nuo užtepimo visos chemiškai aktyvios medžiagos atsiduria betone, todėl nėra galimybės, kad medžiaga atšoks ar kaip nors kitaip bus pašalinta nuo paviršiaus.

– XYPEX atspari daugeliui agresyvių chemikalų kai pH nuo 3 iki 11 esant pastoviam kontaktui ir kai pH nuo 2 iki 12 esant periodiniam kontaktui.

– XYPEX tampa sudėtine betono dalimi todėl jis tarnauja tiek kiek ir pats betonas.

– XYPEX panaudojimui betonas turi būti šlapias, o tai padaryti yra žymiai lengviau ir pigiau negu pasiekti, kad paviršius būtų sausas kas reikalinga daugeliui kitų medžiagų.

Išsamūs tyrimai parenkant tinkamiausias medžiagas buvo atlikti Vokietijoje. Buvo suskaičiuota kad Vokietijoje yra apie 10 milijonų kanalizacijos šulinių. Apie 10 % šulinių turi defektų ir praleidžia vandenį. Pralaidūs šuliniai reikalauja papildomų išlaidų, kadangi į šulinius patenkantis gruntinis vanduo atsineša nešvarumų, taip padidindamas vandens valymo kainą, užteršiamas gruntinis vanduo kanalizacijos nuotekomis ir pagaliau pažeisti, korodavę šulinių žiedai kelia rimtą grėsmę eismo saugumui.

Dėl šių veiksnių avarinės būklės šulinius būtina remontuoti. Remontas ir priežiūra reikalinga nuolat, kadangi neprižiūrimi šuliniai yra ypač greitai. Dėl to, Šiaurės Reino, Vestfalijos, Klimato kaitos, aplinkos apsaugos, ūkio ir vartotojų teisių apsaugos departamentas Gelsenkircheno Požeminės infrastruktūros institute (IKT) užsakė tyrimą, skirtą palyginti skirtingas šulinių sandarinimo sistemas. Testo metu 2011 metais, 18 realaus dydžio šulinių buvo remontuoti aštuoniolikos įmonių, atstovaujančių skirtingas medžiagas, o jų sandarinimo technologijos buvo testuotos, įvertintos ir palygintos tarpusavyje.

Testo metu visi aštuoniolika paruoštų šulinių buvo pilnai užsandarinti, tačiau praėjus penkiems mėnesiams, sausų šulinių liko tik du. Abu šie šuliniai buvo sandarinti cementinių medžiagų sistemomis. Visos poliuretaninės dangos ir injektavimo sistemos nepasiteisino.

Nors kai kurios sistemos visiškai nepraleido vandens praėjus trumpam laikui nuo jų įrengimo, per penkis mėnesius prabėgimų atsirado. Atsižvelgiant į šulinių eksploatavimo trukmę, šios sistemos pripažintos visiškai netinkamomis.

Tik du šuliniai buvo visiškai sandarūs praėjus penkiems mėnesiams nuo konteinerio užpildymo vandeniu. Vienam šuliniui sandarinti naudotos Xypex medžiagos, kitam – PCI polimeriniai modifikuoti remontiniai mišiniai. Tačiau svarbu paminėti, jog PCI buvo naudotas prieš užpildant konteinerį vandeniu, ant sausų šulinio paviršių, leidžiant remontiniam mišiniui stingti keturias savaites.

Išvada, jog Xypex – vienintelė teste bandyta hidroizoliacinė sistema, kuri visiškai ir ilgam užsandarino šulinius praktinėmis sąlygoms (esant įmirkusioms konstrukcijoms ir veikiant spaudiminiam vandeniui).

Hidroizoliavimo iš vidaus eiga:

Remonto pradžioje apžiūrima visas šulinio vidaus paviršiaus, nustatomos prabėgimo vietos

  1. Ties visais sujungimais ir įtrūkimais išdaužomi “П“ formos grioveliai kurių matmenys minimum 25 x 25mm.
  2. Griovelių paviršius nuplaunamas vandens srove ir įmirkomas betonas.
  3. Jei per išdaužytą griovelį skverbiasi vanduo, naudojant greitai stingstantį mišinį Xypex Patch‘nPlug visi prabėgimai sustabdomi. Piešinyje raudona spalva(1).
  4. Griovelių paviršius nutepamas Xypex Concentrate sunaudojant apie 1kg/m2.
  5. Grioveliai užtaisomi naudojant tirštos konsistencijos Xypex Concentrate mišinį. Piešinyje mėlyna spalva (3).
  6. Betono paviršius nutepamas Xypex Concentrate sunaudojant 0,8 kg/m2. (4)
  7. Jei šulinyje bus laikomi skysčiai, nutepama Xypex Modified sunaudojant 0,8 kg/m2 . (5)

Dažnai senuose šuliniuose dugnai būna išlieti nekokybiškai ir būna pigiau betonuoti naują sluoksnį nei mėginti sandarint seną betoną. Kadangi šulinio dugne dažnai būna didelis hidrostatinis spaudimas, betonuojant šulinio dugną reiktų armuoti jį 10 – 12mm armatūra ir armatūros tinklą ankeriais surišti su jau esančiu betono dugnu. Tai reikalinga tam, kad gruntinio vandens spaudimas neiškeltų naujai išbetonuoto sluoksnio. Naujai liejamame betone siūlyčiau naudoti Xypex Admix C-1000 priedo apie 2-3% nuo naudojamo cemento kiekio (apie 8kg/m3). Sujungimo su sienomis vietas apie 3 valandas prieš betonuojant rekomenduotume nutepti Xypex Concentrate, o sustingus betonui sandarinti kaip aprašyta aukščiau, išdaužant griovelį.

Kritiškos vietos pro kurias dažnai į šulinį skverbiasi vanduo būna ties vamzdžių įvadais. Sujungimus tarp vamzdžio ir betono taip pat sandarinti galima naudojant tas pačias Xypex medžiagas išdaužant griovelį.

Kiek sudėtingesnė situacija kai reikia sandarinti kabelių įvadus arba vibruojančius vamzdžius. Cementiniai mišiniai tuo atveju netinka. Reikalingas pastoviai elastingas sandariklis. Tokias problemas spręsti siūlome naudojant specialų sandariklį Sealtaq Aquablock. Sandarinimo schema parodyta piešinyje.

Šis sandariklis visą laiką išlieka elastingas, todėl sujungimas lieka sandarus net jei vamzdis ar kabelis juda. Labai svarbu kad iš abiejų sandariklio pusių būtų betonas ar kita atrama neleidžianti sandarikliui judėti dėl vandens spaudimo.

Turite klausimų?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *