Xypex hidroizoliacija ir jos panaudojimas

Pamatų problemos

Nesvarbu ar tai būtų giliai po žeme ar paviršiuje esanti konstrukcija visuomet kyla problemų dėl vandens hidrostatinio slėgio poveikio sukeltų prabėgimų. Netinkama hidroizoliacija, įtrūkimai, sujungimų nesandarumai tai problemos dėl kurių pradeda irti konstrukcija, atsiranda prabėgimai į statinio vidų. Pradžioje tai gali sukelti problemų statinio funkcionalumui, o ilgainiui gali silpnėti, gesti pati statinio konstrukcija. Nuo seno įprasta pamatus hidroizoliuoti iš išorės dengiant hidroizoliacine danga. Teisingai įrengus tokia hidroizoliacija gali tarnauti gana ilgą laiką. Pagrindinis paviršinių hidroizoliacinių membranų trūkumas – jos dengiamos tik iš tos pusės,kuri kontaktuoja su vandeniu. Kitas jų trūkumas – jas galima pažeisti. Pažeidimai gali atsirasti tiek įrengimo metu tiek ir eksploatuojant pastatą. Trečiasis membranos minusas – ji sensta ir laikui bėgant praranda savo savybes.

Atsiradus hidroizoliacinio sluoksnio pažeidimams, dažniausiai tenka ieškoti sprendimų, kaip užsandarinti prabėgimus iš vidaus. Tai nelengvas uždavinys, o sprendimai būna brangūs jau vien dėl to kad tenka taisyti drėgmės sugadiną patalpų apdailą. Po hidroizoliacine membrana vanduo migruoja dideliame plote, todėl iš vidaus izoliuoti reikia ne tik membranos pažeidimo vietą, bet visą plotą.


Xypex kristalinės hidroizoliacijos savybės

Siekiant išvengti visų šių hidroizoliacinių sistemų trūkumų, sukurta prieš 50 metų Xypex kristalinė hidroizoliacija. Vienas pagrindinių Xypex kristalinės hidroizoliacijos privalumų tai, kad ji veikia betono viduje. Xypex įsiskverbia giliai į betono poras ir kapiliarus, reaguoja su šalutiniais cemento hidratacijos produktais ir suformuoja netirpias kristalines struktūras. Betonas tampa nelaidžiu, apsaugotu nuo skysčių įsiskverbimo iš bet kurios pusės. Xypex hidroizoliacija atsiduria pačiame betone, taigi paviršinis užteptas sluoksnis pasidaro nesvarbus. Betono paviršių nebereikia saugoti nuo pažeidimų. Tai ypač aktualu, kada reikia atlikti montavimo darbus ant hidroizoliuoto paviršiaus o jei tai pamatai, nereikia bijoti, kad hidroizoliacija bus pažeista užpilant pamatus gruntu.

Kadangi hidroizoliacinis efektas veikia 20 ir daugiau centimetrų nuo paviršiaus, tai net jei kai kuriuose taškuose dėl defektų ar nešvarumų bus nepadengta Xypex danga hidroizoliacinis efektas nesusilpnės, nes kristalizacija veiks iš aplinkinių paviršių. Hidroizoliuojant baseinus, rezervuarus, užtvankas ir kitas povandenines bei požemines konstrukcijas labai svarbu yra betoną apsaugoti nuo spaudiminio vandens. Kadangi Xypex poveikis nesusijęs su sukibimu su paviršiumi, o veikia betono viduje, jis apsaugo betoną nuo spaudiminio vandens poveikio net veikiant 122 metrų vandens stulpui iš bet kurios konstrukcijos pusės.

Xypex džiaugiasi pelnyta sėkme ir neverta stebėtis, kad kitos kompanijos bando kopijuoti patentuotą kristalizacinę technologiją. Rinkoje yra nemažai produktų kurie buvo kuriami stengiantis atkartoti Xypex savybes. Vykdant didelės apimties statybos projektus, užsakovai ar statybininkai būna suinteresuoti atrinkti tinkamiausius produktus ir technologijas ir užsako palyginamuosius tyrimus nepriklausomose laboratorijose. Tokių tyrimų rezultate atskleidžiami Xypex skirtumai ir įsitikinama, kad Xypex hidroizoliacija yra unikali savo efektyvumu. Elektroniniu mikroskopu gautose betono nuotraukose, galima vaizdžiai pamatyti Xypex kristalizacijos proceso rezultatus. Pateiktoje vienoje iš daugybės tokių nuotraukų matoma susiformavusi unikali kristalinė struktūra ir jos tankis. Analizuojant įvairiose laboratorijose atliktų bandymų rezultatus, daugybę mikroskopais darytų suformuotų kristalinės struktūros Xypex ir kitų medžiagų nuotraukų, galima įsitikinti, kad rinkoje nėra analogų veikiančių taip pat kaip Xypex.

Xypex kristalinė hidroizoliacija

Panaudojimas praktiškai.

Praktikoje dažnai pasitaiko kad dėl pažeistos ar pasenusios išorinės hidroizoliacijos į patalpas skverbiasi vanduo, o atstatyti pažeistos hidroizoliacijos nėra galimybės. Šiom problemoms spręsti naudojami specialiai tam sukurti produktai Xypex Concentrate ir Xypex Patch’n Plug.

Rūsio hidroizoliavimas iš vidaus.

Nuo paviršiaus pašalinami visi nešvarumai, dažai ir pan. Geriausia tam naudoti aukšto spaudimo vandens srovę o jei reikia nešvarumus pašalinti mechaninėmis priemonėmis. Betonas galimai giliau įmirkomas vandeniu.

  • Sujungimai tarp blokų (1) ir įtrūkimai (2) išdaužomi suformuojant “П” formos griovelį kurio matmenys min. 2,5 cm x 2,5 cm.
  • Griovelių paviršius nuplaunamas vandens srove arba nuvalomas šlapiu šepečiu. Pašalinamos dulkės ir galimai giliau įmirkomas betonas.
  • Jei per išdaužytas vietas skverbiasi vanduo (3) prabėgimai sustabdomi naudojant Xypex Patch‘n Plug.
  • Griovelių paviršius ir aplink po kelis centimetrus nutepamas Xypex Concentrate sunaudojant apie 1kg/m2.
  • Iš karto grioveliai užtaisomi naudojant tirštą Xypex Concentrate mišinį.
  • Visas betono paviršius (4) padengiamas Xypex Concentrate sunaudojant 0,8kg/m2.
  • Paviršius prižiūrimas 3 dienas apipurškiant periodiškai vandens rūku tam kad betonas nepradėtų džiūti. Purkšti tiek kad betonas nepradėtų per greitai džiūti bet nesusidarytų ant paviršiaus vandens perteklius.
Rūsio hidroizoliavimas iš vidaus su Xypex hidroizoliacija

Kad įsitikinti kaip efektingai hidroizoliuojama, nepriklausomose laboratorijose buvo atlikti tyrimai. Įrodyta, kad Xypex medžiagomis hidroizoliavus rūsį, per keletą mėnesių betonas tampa nelaidus net iki 35cm storyje nuo užtepto paviršiaus.

Xypex naudojimas naujoje statyboje.

Atliekant naujai statomų pamatinių konstrukcijų betonavimo darbus daugumoje atvejų puikus pasirinkimas yra vietoje standartinių pamatų hidroizoliavimo technologijų naudoti hidroizoliuojantį betono priedą Xypex Admix C-1000 NF. Tai senai naudojama technologija, Vokietijoje dar vadinama „Weiβe wanne“. Iššūkis naudojant šią technologiją, kad betonas stingdamas turi savybę trūkinėti. Per įtrūkimus į betoną patenka vanduo, agresyvios medžiagos sukeliančios armatūros koroziją ir prarandami hidrobetono privalumai. Naudojant Xypex ši problema dingsta. Priedas Xypex Admix C-1000NF patikimai sandarina trūkius iki 0,4mm, todėl nereikia didinto armatūros kiekių, naudoti kitų priemonių. Visa konstrukcija tampa nelaidi ir apsaugota nuo agresyvaus aplinkos poveikio. Net jei betonas įtrūksta eksploatacijos metu, Xypex aktyvūs chemikalai patekus vandeniui suveikia ir užsandarina atsiradusį trūkį.

Betonas tampa nelaidus iškart po išliejimo, laikui bėgant hidroizoliacija stiprėja ir tarnauja amžinai. Didelis privalumas, kad sutaupoma ne tik pinigai, bet ir laikas. Betonuojant pamatus žiemą, iš karto galima juos šiltinti ir užpilti gruntu.

Xypex priedas sėkmingai panaudotas tūkstančiuose projektų visame pasaulyje, tame tarpe ir Lietuvoje. Įmaišyti galima betono gamykloje, betonvežyje arba statybos aikštelėje. Taip pat galima priedą naudoti ir gaminant betoną mažose buitinėse maišyklėse.

Dažnai Xypex Admix C-1000NF naudojamas liejant grindis požeminiuose parkinguose, rūsiuose, sandėliuose. Grindys tampas nelaidžios skysčiams, apsaugotos nuo chemikalų.

Daugiau apie šias medžiagas rasite www.xypex.lt puslapyje.

Taip pat skaitykite plyšių sandarinimas betone.

Turite klausimų?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *