Plyšių sandarinimas betone

Projektuojant patikimus vandeniui nelaidaus monolitinio betono pamatus būtina atsižvelgti į betono vidinę struktūrą (atviras kapiliarines poras), būtinas įrengti konstrukcines-technologines siūles, galimą nepakankamą betono mišinio sutankinimą konstrukcijos įrengimo metu bei įvertinti galimų plyšių atsiradimą. Hidroizoliuojant betono konstrukciją, siekiama, jog vanduo, veikiamas hidrostatinio slėgio, nesiskverbtų per betoną ir nesukeltų pamato armatūros korozijos, o tai gali atsiliepti viso pastato stabilumui. Kai kuriais atvejais, pamatą gali veikti agresyvi aplinka, pvz., chloridai, sulfatai ir kt. Tokiu atveju, būtina papildoma apsauga nuo ardančiųjų cheminių junginių poveikio. Šiuo metu pamatų hidroizoliavimui galima naudoti hidroizoliacines dangas arba teptines medžiagas. Šalia tradicinių būdų siūloma taikyti labiau inovatyvų būdą, tai yra betono įmaišas, kurios įmaišomos į patį mišinį jo ruošimo metu. Galimi tokie atvejai, kai hidroizoliaciją galima įrengti tik panaudojant betono įmaišas, skatinančias kristalizacijos procesus betono porose. Tokiu įmaišų panaudojimas neleidžia į betoną skverbtis nei vandeniui, nei agresyviems junginiams, taip užtikrinant betono ilgaamžiškumą ir visos konstrukcijos stabilumą.

UAB „Vizgintos statyba“ Lietuvos rinkai siūlo betono įmaišą XYPEX, kuri skatina kristalizacijos procesus betone ir naudojama statybos aikštelėje įrengtų betono konstrukcijų hidroizoliavimui bei apsaugai nuo agresyvios aplinkos. Ši technologija buvo sugalvota dar 1969 metais Kanadoje, Vankuveryje ir šiomis dienomis jau yra panaudota daugiau nei 70 šalių visame pasaulyje. Anot UAB „Vizgintos statyba“ tai vienas iš betono konstrukcijų hidroizoliavimo būdų, kuomet nereikia naudoti teptinių ar klijuojamų hidroizoliacinių medžiagų. Kristalizacijos technologija pasižyminčios Xypex medžiagos yra kelių rūšių ir pritaikytos įvairioms panaudojimo sritims. Ji gali būti naudojama kaip betono įmaiša įmaišoma į mišinį betono mišinio ruošimo cechuose arba gali būti naudojama kaip tepama danga ant naujų ar senų betoninių konstrukcijų statybos aikštelėje. Atskiru atveju, šį priedą galima panaudoti kaip ir remontinį mišinį.

KTU Statybos ir architektūros fakulteto mokslo grupės “Statybinės medžiagos, konstrukcijos ir technologijos“ tyrėjai atliko bandymus su minėta Xypex medžiaga. Minėto tyrimo vienas iš uždavinių buvo išsiaiškinti kiek laiko trunka užsandarinti betono bandinyje atsivėrusį plyšį panaudojant kristalizacijos technologiją.

Plyšio plotis

1 pav. Plyšio pločio fiksavimo akimirka betono konstrukcijoje

Ruošiant betono mišinį laboratorijoje cementas, užpildai ir kristalizacijos procesus skatinanti įmaiša buvo permaišomi kartu prieš dozuojant reikiamą vandens kiekį. Bandymo metu buvo sudarytos tokios sąlygos, kad vanduo galėtų migruoti per bandinyje atsivėrusį plyšį. Bandymas laikytas baigtu, kuomet per bandinį neprabėga vanduo. Tyrimo metu nustatyta, kad 0,25÷0,35 mm pločio plyšis betone kristalizacijos produktais buvo užsandarintas po 131 paros (2 pav.). Projektuojant inžinerinius statinius, pvz., monolitinio gelžbetonio rezervuarus, keliami reikalavimai, kad betone nesusidarytų plyšiai, kurių plotis didesnis nei 0,1-0,2 mm. Siekiant to išvengti konstrukcija paprastai yra armuojama didesniu armavimo laipsniu. Tyrimais įrodyta, kad Xypex kristalizacijos technologija geba užsandarinti plyšius, kurių plotis siekia iki 0,4 mm. Šiuo atveju, panaudojus Xypex betono įmaišą, nereikia didinti armatūros kiekio konstrukcijos armavimui. Tokiu būdu galima taupyti finansinius bei laiko išteklius, statybines medžiagas ir išlaikyti darną su mus supančia aplinka.

Plyšių sandarinimas betone
Plyšių sandarinimas betone

2 pav. Kristalizacijos produktais užsandarinto plyšio betone vaizdas

Turite klausimų?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *